EU fejlesztéspolitika és uniós támogatások – a jó orvosság, vagy a bajok (f)okozója?

2023.02.10.

Reszkető Petra Edina, a BI vezető kutatója vendégelőadást tartott a berlini Hertie School mesterszakos diákjainak az EU kohéziós politikáról és az EU fejlesztési források hazai hasznosulásának kihívásairól.

Az interaktív beszélgetés során kitért azokra a nemzetközi elméleti és empirikus kutatásokra, melyek jól demonstrálják, hogy gyenge kormányzati intézményekkel vagy nem hatékony szabályozási kerettel rendelkező országokban miért nem járulnak hozzá ilyen források a közösség jólétéhez és általában véve az inkluzív gazdasági növekedéshez.

Az EUs fejlesztési források hatékonysága romlik, ha például a közbeszerzések piacán sérülnek a tisztességes verseny feltételei és a projekt-megvalósítással megbízott cégek szerződései túl-árazottak. Az EUs támogatások társadalmi költségei negatívak, ha a támogatásokat nem a ténylegesen rászorulók kapják (lásd, tartós munkanélküliek, banki kölcsönt felvenni amúgy nem tudó mikro -és kisvállalkozások, vagy éppen hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok), hanem olyan magánemberek, cégek és önkormányzatok, akik az adott pályázatban tervezett fejlesztéseiket amúgy is, az EU támogatások kiesése esetén is kiviteleznék.   

Dokumentumok:
EU kohéziós politika – célok, prioritások és kihívások (angolul)
EU kohéziós politikai kvíz (angolul)