Milyen feltételek mellett erősítik a szabadságjogok és a demokratikus kormányzás gazdasági növekedést?

2019.09.13.

Széles körben elterjedt nézet, hogy az erősebb demokratikus intézmények és szabadságjogok jót tesznek a gazdasági teljesítménynek is. Ebből következne, hogy vállalatoknak is érdemes a jogbiztonságot és demokráciát építő szervezeteket és szereplőket támogatnia, ezekbe befektetnie. A fenti összefüggés azonban nem ilyen egyszerű.

Közép-Kelet-Európában változatos képet mutat a demokratikus intézmények, a politikai és gazdasági szabadságjogok alakulása a különböző nemzetközi értékelések alapján. Általános nézet, hogy a demokrácia kedvez a gazdasági növekedésnek (is), felvetődik ugyanakkor a kérdés, hogy érdemes-e vállalatoknak ezért pro-aktívan tenniük – például, a civil szektor szereplőit ebben támogatniuk.

Elemzésünkben áttekintettük a témával kapcsolatos szakirodalmat, melynek fő üzenete, hogy számos tényező befolyásolja a szabadságjogok és az erősebb demokrácia hatását a gazdasági növekedésre. Ugyanakkor a különböző régiók tapasztalatai mind abba az irányba mutatnak, hogy a (köz)intézmények jó minősége, a jogbiztonság és a tulajdonjogok védelme pozitív hatással vannak a gazdaságra, és így a vállalatok működésére. Elemzésünket Reszkető Petra, a Budapest Intézet vezető kutatója prezentálta 2019 szeptember 13-án Münchenben, a Center for International Private Enterprise regionális konferenciáján.

A projektről bővebben itt olvashat, a prezentációt pedig lejjebb töltheti le.

Dokumentumok:
Több demokrácia - Jobb üzleti környezet - Gazdasági növekedés (angolul)