A BI kilép a KIM antikorrupciós munkacsoportjából

2013.04.30.

A BI a mai nappal az Országgyűlés által elfogadott, az adathozzáférést korlátozó törvénymódosítás miatt kilép a KIM antikorrupciós munkacsoportjából.

A Budapest Intézet nem csak azért fogadta el a kormányzati adatok minél szélesebb körű, minél akadálymentesebb hozzáférését célzó minisztériumi munkacsoport munkájában való résztvételre vonatkozó kormányzati felkérést, mert hisz az átlátszó államban, hanem azért is, mert a kormányzati intézkedések, programok nyilvánosan elérhető adatai szükségesek a közpolitikai döntések megalapozásához és értékeléséhez - mi pedig ezzel foglalkozunk.

A ma sürgősséggel elfogadott kormánypárti törvénymódosítás ezen a téren jelentős visszalépés, mely a kormányzat részéről megkérdőjelezi annak a folyamatnak a jóhiszeműségét, melyben igyekeztünk konstruktívan résztvenni. Ezért négy másik szervezettel együtt egy, a miniszternek címzett levélben jeleztük, hogy kilépünk a munkacsoportból.


Az adatokra támaszkodó, a közjót szolgáló szakpolitikikai elemzés iránti elkötelezettségünket ez a lépés természetesen nem ingatja meg.

Dokumentumok:
Helyzetkép tanulságok