A mélyszegénység felszámolható? - Előadás a Rajk László Szakkollégiumban

2012.10.12.

A KSH adatai szerint a 20-59 éves népesség mintegy ötöde, azaz 1 millió fő tartósan nem dolgozik és az aktív korú népesség közel 3%-a él mélyszegénységben. Az elmúlt tizenöt évben hiába nőtt szinte folyamatosan a nemzeti jövedelem, a szegények aránya néhány időszakot kivéve inkább nőtt, mint csökkent. 

A Budapest Intézet vezető kutatói, Scharle Ágota és Váradi Balázs az intézet egy korábbi, a tartós mélyszegénység csökkentésének lehetőségeit vizsgáló tanulmánya alapján tartott előadást a Rajk László Szakkollégiumban 2012.október 2-án. Az előadásban szó volt a probléma politikai kontextusáról, a különböző kormányok hozzáállásáról és intézkedéseiről, valamint a Budapest Intézet által kidolgozott javaslatokról a probléma megoldására. Utóbbiak közül a tartós munkanélküliek ellátásának átalákítását (jobb célzás, szükségletekkel arányos összeg, több és hatékonyabb segítség a munkába álláshoz, ösztönzés a munkába állásra) fejtettük ki. Az előadás üzenete az volt, hogy bár nem létezik olyan csodaszer, amely révén teljesen megszüntethető lehet a mélyszegénység, átgondolt és koherens szakpolitikai eszközökkel azonban elérhető a probléma enyhítése.

A Haza és Haladás Alapítvány felkérésére, a TÁRKI együttműködésével megírt zárótanulmányt, valamint az előadás diáit innen lehet letölteni.