A 2020. évi jogállamisági jelentés a magyarországi önkormányzatok közzétételi hiányosságaira is kitér

2020.10.09.

A Budapest Intézet (BI) és a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) közös elemzésére is hivatkozik az Európai Bizottság nemrégiben közzétett 2020. évi jogállamisági jelentésének Magyarországra vonatkozó országfejezete. A hazai médiapluralizmus meglétének körülményeit vizsgálva, a jelentés kiemeli, hogy az információkhoz való nyilvános hozzáférés hazánkban továbbra is akadályokba ütközik.

Bár az információszabadságról szóló törvény előírja, hogy minden közfeladatot ellátó szervezet köteles az ellenőrzése alatt álló közérdekű adatokhoz hozzáférést biztosítani, Magyarországon az önkormányzatok mintegy 70%-a a közzétételi előírások minimális követelményének sem felel meg. 

A 2020. évi jogállamisági jelentés Magyarországra vonatkozó országfejezetében erre való hivatkozásként a BI és a CRCB által a hazai önkormányzatok és önkormányzati vállalatok közzétételi gyakorlatáról 2017-2019 között készített közös elemzés áll. 

A projekt az Open Society Initiative for Europe (OSIFE) megbízásából készült, és az önkormányzati átláthatóságon túl az önkormányzati tulajdonban lévő vállalatok közzétételi gyakorlatát is vizsgálta, új átláthatósági indexek kidolgozásán, valamint a meglévő adatok feltérképezésén, átvilágítási módszereken, mélyinterjúkon és interaktív workshopokon keresztül. 

A BI és a CRCB közös kutatásáról itt olvashat bővebben.