„Állampolgári részvétel, adatvizualizáció és helyi önkormányzatok” nemzetközi konferencia

Típus

Workshop

Dátum2017.10.26.
Részletek

Négy ország szakértői – Csehország (CETA, Centre for Economic and Market Analysis), Szlovákia (INEKO, Institute for Economic and Social Reforms), Magyarország (Budapest Intézet) és Örményország (Compass) – cserélték ki tapasztalataikat a költségvetés-vizualizáció gyakorlatának kihívásairól és tanulságairól egy workshopon Gyumriban, Örményországban.  A workshop-on az örmény NGO-k, Örményország Pénzügyminisztériumának, Shirak tartomány regionális és Gyumri helyi önkormányzatának 20 képviselője tartott beszámolókat és folytatott eszmecserét.

A konferencia résztvevői azt a kérdést vizsgálták meg, hogy az adatok vizualizációja hogyan teszi lehetővé a költségvetés kiadásainak monitorozását, hogyan növelheti a helyi önkormányzatok hatékonyságát, valamint hogyan ösztönözheti az állampolgárokat a nyilvános döntéshozatali folyamatokban való részvételre.

A vitának az a konklúziója, hogy a helyi demokrácia alapja a helyi költségvetés átláthatósága. Azért szükséges ez, hogy mind a kormányzat, mind pedig az állampolgárok megalapozott döntéseket hozhassanak.

Az eseményt a nemzetközi Visegrád Alap és a holland kormány támogatta.

Helyszín

Gyumri, Örményország

Felelős Reszkető Petra Edina
Dokumentumok
Adatvizualizáció kézikönyv (angolul)
Sajtóközlemény
Jó és rossz példák (angolul)
A Budapest Intézet prezentációja (angolul)
Adatvizualizációs szabályok (angolul)