Bevezetés a tényalapú szakpolitikai elemzésbe: képzés a Közép-Ázsiai Biskekben

Státusz

Lezárt

Kezdet2010.06.01.
Befejezés2010.11.18.
Részletek

Az OSCE Akadémiával együttműködve és annak szervezésében, a Budapest Intézet szeptember 27-étől egyhetes orosz-angol nyelvű továbbképzést tartott. A szemináriumok célja az volt, hogy a résztvevők (a szakpolitikai kérdések iránt érdeklődő közép-ázsiai tisztviselők, szakértők, aktivisták, thinktankek és nemzetközi szervezetek helyi alkalmazottjai) megismerjék a közpolitika elemzésének nyugati módszereit és nyelvét, különös tekintettel a döntéselőkészítés és az értékelés tényalapú megközelítésére.
A képzés tanmenete (Váradi Balázs és Reszkető Petra munkája) először metodológiai kérdéseket tárgyalt és a szakpolitika tágabb kontextusának fontosságát hangsúlyozta. Ezután a közpolitikai ciklus hasznos leegyszerűsítő sémáját követve, egy tucat, különböző országokból, időszakokból és ágazatokból vett, oroszul és angolul előre rendelkezésre bocsátott szakpolitikai esettanulmány segítségével a szakpolitikai napirend meghatározódása, a döntéselőkészítés, a politikai dönténs, az implementáció és az értékelés kérdései, módszerei, dilemmái kerültek terítékre.
A képzés harmadik részében először Maxim Ryabkov segítségével két friss közép-ázsiai esettanulmányt dolgoztunk fel, majd a résztvevők a saját maguk által kidolgozott esettanulmányokat adták elő és vitatták meg.  A résztvevők végül azt kapták feladatul, hogy a tanultak felhasználásával egy szívüknek kedves területen szakpolitikai ajánlásokat dolgozzanak ki.

MegrendelőOSCE, OSCE Akadémia, Biskek, Kirgizisztán
http://www.osce-academy.net
Felelős Váradi Balázs