Miért nem hatékony a közfoglalkoztatás? Munkatársaink a közfoglalkoztatásról a Munkaerőpiaci Tükörben

2015.06.29.

A magyar foglalkoztatáspolitikában kiemelt jelentőséggel bír a közfoglalkoztatás eszköze. Az MTA-KTI által kiadott Munkaerőpiaci Tükör sorozat legújabb kötete – melynek megírásában munkatársaink is részt vettek – a közfoglalkoztatás működését és hatékonyságát vizsgálja.

Az utóbbi évek magyarországi foglalkoztatás- és szociálpolitikájában egyre nagyobb hangsúlyt kap a közfoglalkoztatás eszköze, ami a kormányzati kommunikáció mellett a növekvő létszám- és költségadatokban is tükröződik. Az MTA-KTI kutatói által szerkesztett Munkaerőpiaci Tükör legújabb kötete minden eddiginél alaposabban megvizsgálta a közfoglalkoztatás működését és hatékonyságát. A kiadvány megírásában a Budapest Intézet munkatársai is közreműködtek. Bördős Katalin a közfoglalkoztatási formák szabályozásának változását tekinti át a rendszerváltás kezdetétől, illetve a közfoglalkoztatásra vonatkozó létszám- és költségadatok legfontosabb forrásait veszi számba (Busch Irénnel közösen). Scharle Ágota a magyar és a szlovákiai közmunka-programokat összehasonlítva a magyar szabályozásban rejlő politikai kockázatokra hívja fel a figyelmet. Cseres-Gergely Zsombor, a BI társtulajdonosa a közfoglalkoztatottak jellemzőit vizsgálva kimutatja, hogy a fiatal (és általában a rövid munkaügyi rendszerbeli tapasztalattal rendelkező) munkanélküliek egyre nagyobb eséllyel kerülnek közfoglalkoztatásba, ami a program célzásának romlására utal. A közfoglalkoztatást követő munkapiaci helyzet vizsgálata alapján pedig arra következtet, hogy a sok órában és hosszan végzett közfoglalkoztatás egyértelműen csökkenti a nyílt piacra lépés, és növeli a közfoglalkoztatásba visszalépés esélyét (Molnár Györggyel közösen).

 

A teljes kötet elérhető az MTA-KTI honlapján.  A szlovákiai közmunka programokról bővebb információt talál Tények és javaslatok sorozatunkban.