Mire készít fel az iskola és hogyan találnak munkát a fiatalok? Megjelent a Munkaerőpiaci Tükör új kötete

2020.01.24.

Az iskolából egyre több fiatal kerül ki gyenge vagy hiányos készségekkel, ami sérülékennyé teszi a pályakezdő korosztályokat, mondta Scharle Ágota 2020. január 24-én, a Munkaerőpiaci Tükör 2018 kötetének bemutatóján, amelyet a KRTK KTI szervezett.

A Munkaerőpiaci Tükör (a linken letölthető) évkönyvsorozat új kötete a fiatalok iskolai teljesítményét és munkaerőpiaci helyzetét vizsgálja. A BI kutatói szerkesztőként és szerzőként is közreműködtek a kötet elkészítésében.

A fiatalok foglalkoztatása és a nem dolgozó-nem tanulók aránya javult, míg az iskolázottsági mutatók romlottak. A képzettebb fiatalok többsége állami segítség nélkül is hamar el tud helyezkedni, a képzetlenek jelentős része viszont csak bértámogatással vagy közmunkásként talál rövidtávú munkalehetőséget. A további javulás hosszabb távon akadályokba ütközhet. Azok a fiatalok, akik a fellendülés idején könnyen el tudtak helyezkedni de alapkészségeik gyengék, a következő válság során (vagy hosszabb távon a technológia fejlődése miatt) elveszthetik munkájukat, de legalábbis kevésbé lesznek képesek alkalmazkodni a változásokhoz.

A Munkaerőpiaci Tükör 2018-ról részletesen is beszámolt a G7, a Qubit, a Portfolio, az Index és a 444 is.