Az átláthatóság a vállalati kultúra része (kell, hogy legyen)

2016.02.18.

Az önkormányzati vállalatok átláthatósága nem csak azért fontos, hogy könnyebben tájékozódhassanak az állampolgárok a közpénzek felhasználásáról, hanem azért is, mert ennek révén javítható ezen vállalatok hatékonysága és az általuk nyújtott közszolgáltatások minősége.

Nem a szándék hiányzik, hanem az, hogy a vezetés tudatosan felvállalja az átláthatóság ügyét. Ehhez számos, alacsony költségű megoldás áll rendelkezésre, de ezekről a vállalatok kevés információval rendelkeznek és/vagy belső erőforrások és kapacitás hiányában nem alkalmazzás ezeket” – hangsúlyozta Reszkető Petra a Transparency International Hungary és a Budapest Intézet által szervezett szegedi műhely találkozón.

Szegeg Város önkormányzatának és a város többségi tulajdonában lévő cégek képviselőinek részvételével tartott eseményen bemutattuk a Transparency International Magyarországgal partnerségben készített elemzésünk eredményeit és a helyi vállalatok közzétételi gyakorlatának jó és javítandó elemeiről beszélgettünk.

A műhely találkozó fő tanulsága, hogy a legtöbb helyi vállalat esetében a vállalatvezetés nem vállalja fel tudatosan és explicit az átláthatóságot mint vállalati értéket, nem kommunikálja a megfelelő közzétételi gyakorlat melletti elkötelezettségét sem belülre, sem kívülre. Igaz az olyan vállalatok esetében is, melyek az általunk készített, átláthatósági rangsorok elején teljesítenek – azaz, helyi viszonylatban az élen járnak a szervezeti, pénzügyi és gazdasági információk és adatok nyilvános megosztásában.

A kapcsolódó kutatási projekt egy fő tanulsága, hogy sem az állami tulajdonban lévő vállalatok, sem a helyi, önkormányzati tulajdonban lévő vállalatok nem ismerik és nem alkalmazzák a korrupciós kockázatok csökkentését célzó, modern vállalatirányítási eszközöket és megoldásokat. Ezek megismerése és beépítése a vállalatok mindennapi működésébe hosszú időt vesz igénybe, ám ideje korán elkezdhető feladat a tisztességes működést előnyben részesítő vállalatok számára.

Dokumentumok:
Az önkormányzati vállalatok átláthatósága - Szeged