Új publikáció: társadalmi befogadás cseh-módra

2015.06.02.

A társadalmi kirekesztődés más régiós országokban is problémát jelent. Egy sikeres cseh szakpolitikai megoldás részleteit mutatjuk be az Esély folyóiratban frissen megjelent cikkünkben.

Az erősödő társadalmi szegregációs folyamatok megfékezését célzó, integrációt szorgalmazó kezdeményezések mellett Csehországban intézményesült egy olyan konkrét megoldási kísérlet is, amely a többi visegrádi ország számára is fontos tanulságokkal szolgálhat. Győry Adrienn és Orosz Anna, a Budapest Intézet junior elemzői, a cseh Ügynökség a Társadalmi Befogadásért (Agentura pro Sociální Začleňování – SA) állami intézmény létrejöttét, működési modelljét és eredményeit tárgyalják az Esély, Társadalom- és Szociálpolitikai Folyóiratának legfrissebb kiadványában.

Az SA a leszakadó térségek önkormányzatait segíti abban, hogy azok a lehető legeredményesebb módon segítsék a hátrányos helyzetű lakosság integrációját. Az SA sikerességének záloga a problémák komplex, személyre szabott és hosszú távú szemléletű megközelítése. Az intézmény fő célja, hogy a támogatás végeztével az önkormányzatok önállóan is képesek legyenek kézben tartani a támogatás során elindított társadalmi inklúziós folyamatokat. Az intézmény majd egy évtizedes tapasztalata azért lehet a magyar kontextusban is figyelemre méltó, mert megmutatja, hogyan lehet egy viszonylag kiterjedt, sokrétű, de kapacitáshiánnyal küszködő és sokszor csak gyenge együttműködési mintákat követő intézményrendszert költséghatékony módon sikeressé tenni.

A Budapest Intézet a „Tartós munkanélküliség problémája a Visegrádi országokban” c. műhelyvita során az SA egyik programvezetőjétől, Alena Zieglerova-tól személyesen ismerhette meg az intézmény működésének részleteit.