Az átláthatóság szerepe az önkormányzásban, a közösségi részvétel lehetőségei helyi szinten

2022.11.10.

Reszkető Petra Edina Pécsett beszélt a nyílt és részvételi költségvetés előnyeiről és kihívásairól

Az Emberség Erejével Alapítvány szervezésében 2022. november 10-11-én került megrendezésre Pécsett a „A közösségi részvétel lehetőségei konferencia.

Az eseményen Reszkető Petra Edina, a Budapest Intézet vezető kutatója, is előadást tartott a közösségi részvétel és a részvételi költségvetés helyi szintű lehetőségeiről és kihívásairól.

A jó önkormányzás alapvetően egy tanulási folyamat, mely az önkormányzat és önkormányzati intézmények, cégek működésének átláthatóbbá tételével kezdődik. A helyi lakosok, civil szervezetek döntés-előkészítésbe és -hozatalba való bevonásával folytatódik. A kölcsönösen kezdeményező hozzáállás, a közös felelősségvállalás egyrészről mobilizál, másrészről a helyi közügyek melletti elköteleződést is erősítheti – amennyiben a részvételi folyamat hiteles (lásd, helyi politikai akarat is érzékelhető), valamint, ha a helyi közösség tagjait, civil szervezeteket érdemben bevonják a végrehajtásba és a közösen eldöntött ügyek megoldásának nyomon követésébe is.

Külföldi és hazai példák azt tanúsítják, hogy a részvételi költségvetés egy jó kísérleti projekt lehet arra, hogy a helyi döntéshozók (politikusok), az önkormányzat jobban feltérképezze és megértse a helyi lakosok igényeit, és vice versa, a helyi lakosok jobban megismerjék az önkormárnyzat működését és megértsék a közpénzügyi megfontolásokat.

A prezentáció itt: http://www.budapestinstitute.eu/uploads/Reszketo_RK_EEA_20221110.pdf; valamint a részvételi költségvetéshez témájához kapcsolódó podcast itt található: https://open.spotify.com/episode/10PLIog3sQCIjlvi08FMwp