Nyílt kormányzat magyar módra – Civil nap a Budapest Intézetnél

2015.11.25.

Civilek beszélgettek a nyílt kormányzat jelenéről és jövőjéről az Opengovernment.hu és a Budapest Intézet által szervezett összejövetelen.

Az Open Government Partnership (OGP) egy nemzetközi kezdeményezés, melynek célja, hogy a nemzeti kormányok által tett vállalások végrehajtását ösztönözze a kormányzat működésének átláthatósága, a polgárok kormányzati döntésekbe való beleszólása, a korrupció ellenes harc és új, innovatív technológiák alkalmazása céljából.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat 2015 májusában indította útjára a második magyar nyílt kormányzati akciótervről szóló online konzultációt. A kormány 2015 júliusában fogadta el a - civil javaslatokra több területen reflektáló - akcióterv végleges változatát.

Az esemény céja, hogy elősegítse a hazai civil szervezetek nyílt kormányzatról szóló párbeszédét. Bár az első akcióterv néhány vállalás teljesítésével záró szakaszához érkezett, szeretnénk támogatni azt, hogy a civil szervezetek továbbra is szorosan kövessék a régi és új vállalások alakulását.

Szeretnénk megragadni a lehetőséget, hogy terjesszük a nyílt kormányzat és az OGP céljait, tágítsuk az üggyel foglalkozó szervezetek körét és élénkítsük a tapasztalatcserét és az előttünk álló kihívásokról szóló diskurzust.

A mostani Civil Nap egy jövőbeni sorozat első eseménye, melynek célja, hogy különböző szerepelőket egy asztal mellé ültessen s fórumot adjon az ötlet- és tapasztalatcserének.