Nyílt költségvetés – hol vannak az érintettek?

2015.05.22.

A nyílt kormányzás megvalósításához rendkívül fontos a költségvetési tervezési folyamat, a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatósága, és ebben a folyamatban érintettek bevonása. 

Reszkető Petra Edina a NISPAcee éves konferenciáján tartott előadásában bemutatta, hogy Magyarország elmarad a régiós országoktól a nyílt költségvetést jellemző államháztartási szabályok, a költségvetési adatokhoz való hozzáférés és a költségvetési folyamat átláthatósága tekintetében.

A Budapest Intézet kapcsolódó elemzésének egyik eredménye, hogy ennek, a kormányzat hozzáállásán túl több oka is. Így például az, hogy a költségvetési téma nagyon korlátozott figyelmet kap a magyar médiában, a fő érintettek köre többnyire nem nyilvános fórumokon és csatornákon (pl. kormányzati honlap) jut hozzá az állami költségvetéssel kapcsolatos információkhoz és hogy ugyanezen érintettek többségét nem vonja be a kormányzat a költségvetés kialakításába és/vagy a költségvetési kiadások és bevételek módosításairól szóló döntésekbe, ezek megindoklásába.