Megérné az államnak bölcsődékbe fektetni

2013.10.03.

A férőhelybővítés segíthet növelni a foglalkoztatást, csökkenteni a gyerekszegénységet, és a hátrányos helyzetű gyerekek is szakképzett gondozást kaphatnának, mondta Scharle Ágota, a Budapest Intézet vezető kutatója, a Napi Gazdaságnak adott interjúban.

A meglévő intézmények zsúfoltsága arra utal, hogy a növekedést inkább a kínálat, mint a kereslet korlátozza, azaz ha rövid időn belül megdupláznák a férőhelyek számát, akkor ezekre is lenne igény, nem maradnának üresen az új bölcsődék. Egyébként van erre példa Európában: az olasz, a portugál, és a spanyol bölcsődések aránya 2003 és 2007 között, azaz 4 év alatt a hazaihoz hasonló szintről nőtt a 2-3 szorosára (OECD). A 30 % eléréséhez a mostani több, mint duplájára kellene emelni a férőhelyek számát.

Ehhez nem feltétlenül kellenek plusz-források. Magyarország a GDP 2.5-3 %-át, évi több mint 800 Md forintot költ a gyerekek után járó pénzbeli ellátásokra (gyedre, családi pótlékra, adókedvezményre), többet, mint bármelyik Skandináv ország. Bölcsődére és óvodára fele ennyit sem, a GDP 1 %-át költjük, fele annyit, mint a skandináv országok, vagy Franciaország. Ha megfordítjuk ezt az arányt, több és jobb bölcsőde és családi napközi működne, és rövidebb ideig járna a gyed és a gyes.

Az interjú teljes szövege elérhető a napi.hu oldalon, honlapunkról letölthetők a Budapest Intézet 2009-ben publikált javaslatai.