A tartós munkanélküliek több figyelmet érdemelnek

2016.06.02.

A munkaügyi szolgálatok gyakran a munkájukat frissen elvesztett emberekre összpontosítanak, s így a tartós munkanélküliekre nem fordítanak elég erőforrást és figyelmet. 

A legtöbb európai országban a tartós munkanélküliek jóval kevesebb munkaügyi szolgáltatásban részesülnek, mint a friss állásvesztők. Az álláskeresők és az ügyintézők találkozóinak rendszeresebbé tétele, illetve az ügyintézők ügyfélszámának csökkentése elősegíti az álláskeresők visszatérését a munkapiacra, és költséghatékony módszernek bizonyult. A gyakori találkozókon keresztül az ügyintézők személy szabott megközelítéseket tudnak alkalmazni. Így a tartós munkanélküliek álláskeresési motivációját növelni tudják, pontosan diagnosztizálhatják a munkába állás korlátait, s az ezek leküzdését elősegítő szolgáltatásokat tudnak nyújtani.

Csillag Márton, a BI vezető kutatója ezt hangsúlyozta plenáris előadásában, amelyet az Európai Munkaügyi Szolgálatok (Networkjének) a ’Tartós munkanélküliek munkapiaci re-integrációja’ című konferenciáján tartott 2016 június 2.-án Brüsszelben. A konferencia célja az volt, hogy megvitassa, miként valósíthatók meg az Európa Tanács ajánlásai a tartós munkanélküliek munkaerő-piaci integrációjára. Csillag Márton írta a Tanács ajánlásait előkészítő egyik kulcsfontosságú háttértanulmányt „A tartós munkanélküliek munkaerő-piaci reintegrációját célzó intézkedések költség-haszon elemzése” címmel (társszerzője M. Fertig volt.)