Hogyan lehet esélyt teremteni önfoglalkoztatásra és a vállalkozóvá válásra a hátrányos helyzetű csoportok körében is?

2022.09.28.

Az önfoglalkoztatást és vállalkozó válást eredményesen ösztönző szakpolitikák kulcsa, hogy mindenki számára esélyt adjon saját ötleteinek megvalósítására - legyen az akár hátrányokkal induló fiatal, vagy kisgyermekes édesanya, vagy roma. Az ösztönzőket pedig úgy kell kialakítani, hogy azok igazodjanak az egyéni igényekhez és túlmutassanak a pénzügyi támogatásokon.

Reszkető Petra Edina, a Budapest Intézet vezető kutatója 2022 szeptember 28.-án az ImpactHub workshop-ján tartott vendégelőadást az esélyteremtő vállalkozásfejlesztésről. Az előadás az inkluzív vállalkozásfejlesztés fogalmán túl kitért arra, hogy az OECD és EU országokban milyen szakpolitikai megfontolások vezérlik a hátrányos helyzetű csoportból származókat (így, például -  fiatalokat, nőket, időskorúakat, etnikai kisebbségeket, bevándorlókat) célzó programokat, milyen eszközök eredményesek és hatékonyak ezen célcsoportok elérésére és bevonására. Hazai viszonylatban pedig miért lenne különösen fontos, a vállalkozás alapítás tőke-követelményeinek enyhítése mellett, az adminisztrációs költségek  csökkentése, a személyre szabott mentorálás biztosítása, és a jóléti szolgáltatásokhoz (pl. bölcsődei/óvodai szolgáltatás) való hozzájutás könnyítése.

Az előadás alatt vetített prezentáció itt található: http://www.budapestinstitute.eu/uploads/BI_Reszketo_ImpactH_20220928_final.pdf