Egyre nagyobb arányban kapnak érdemi segítséget a fiatal munkanélküliek, de az alacsony képzettségűeknek rosszabbak az esélyeik

2020.03.30.

Az Ifjúsági Garancia Program bevezetése óta egyre kisebb arányban kerülnek közfoglalkoztatásba, és egyre nagyobb arányban kapnak bértámogatást vagy egyéb támogatást a munkaügyi hivatalokban regisztráló fiatalok. Az alacsony képzettségű fiatalok azonban kisebb eséllyel kerülnek a programba.

Az Európai Unió országai által létrehozott Ifjúsági Garancia rendszer 2015 óta működik Magyarországon, ennek keretében a munkaügyi szolgálat garantálja, hogy a 25 év alatti fiatalok a tanulás befejezését, illetve állásuk elvesztését követően rövid időn belül konkrét, érdemi ajánlatot kapnak, például képzést, bértámogatást, vagy egyéb segítséget az elhelyezkedésben.

2015 óta markánsan nőtt annak az esélye, hogy egy regiszterbe kerülő fiatal fél éven belül valamely aktív eszközbe kerüljön. Ezzel párhuzamosan pedig csökkent a közfoglalkoztatásba lépők aránya, illetve azoké, akik a nyilvántartásban maradva nem részesülnek semmilyen programban. 

IBS youth szolgáltatás ábra

*2017 június 30-ig. A vízszintes tengelyen a nyilvántartásba vétel éve szerepel. Forrás: saját számítás, a KRTK Adatbank Admin3 adatbázisa alapján. Az adatbázis feldolgozását Boza István segítette.

A belépők több mint fele fél éven belül még azelőtt kikerül a nyilvántartásból, hogy akár közfoglalkoztatásba, akár aktív eszközbe lépett volna. Ők vagy támogatás nélkül találtak munkát, vagy inaktívak lettek.

A  regressziós eredmények azonban azt mutatják, hogy a legfeljebb alapfokú végzettségű, regisztrált álláskereső fiatalok körülbelül 10 százalékponttal kisebb valószínűséggel kerültek be az Ifjúsági Garancia Program valamely eszközébe 2015 és 2017 között, mint képzettebb társaik.  Következésképpen a munkapiaci eszközök éppen azokat a fiatalokat érik el kevésbé, akiknek eleve rosszabbak az elhelyezkedési esélyeik. A további részletekről a KTI Munkaerőpiaci Tükör kiadványában megjelent rövid tanulmányban  olvashat.

A Budapest Intézet részt vesz az EGT Alap és a Norvég Alap fiatalok munkavállalását támogató programja által finanszírozott “Youth Employment PartnerSHIP” projektben, melynek célja, hogy Spanyolországban, Magyarországon, Olaszországban és Lengyelországban futó, fiatalokat célzó munkaerőpiaci programok elemzésének segítségével adjon választ arra a kérdésre, hogy mennyire hatékony támogatást kapnak a fiatalok a munkaerőpiacon. A projektről bővebben itt olvashat.