Mit tehetnek az önkormányzatok az idősekért?

2019.09.03.

Számos formában javíthatják az idősek helyzetét és életminőségét az önkormányzatok, ehhez nyújtunk segítséget a szükségletek köré rendezett jó gyakorlatok bemutatásával.

A 65 év felettiek aránya 2030-ra a népesség negyedét is elérheti, és a népesség negyedének van olyan idős rokona, akit heti rendszerességgel gondoznia kell.

A szükségletek változnak, és egyre nagyobb az igény az önálló életvitelt támogató szolgáltatásokra, miközben az idősödés nem csak új feladatokat, de új lehetőségeket is teremt az önkormányzatok számára: a nyugdíjba vonulók egyre egészségesebbek és képzettebbek, így szabadidejük és szakértelmük erőforrást is jelent a települések számára.

A Friedrich Ebert Stiftung és a Megújuló Magyarországért Alapítvány megbízásából készült kiadványunkat, amelyben a főbb szükségletek szerint csoportosítva mutatjuk be, hogy mi mindent tehetnek a kötelező feladataikon túl az önkormányzatok az idősekért, Váradi Balázs, a Budapest Intézet vezető kutatója mutatta be 2019 szeptember 3-án a Megújuló Magyarországért Alapítvány által szervezett konferencián. A konferenciáról bővebben itt olvashat. Az Abcúg is írt a kiadványunkról, a cikket itt érheti el.