Hogyan javíthatóak az EU-s források elosztásának közérdekű adatai?

2022.08.04.

A Budapest Intézet a Magyar Helsinki Bizottság vendégblogján megjelent posztjában mutatja be annak az értékelésnek az eredményeit, amelyben az EU-s források önkormányzati felhasználásáról elérhető adatok közzétételének megfelelőségét elemezte.

Az Európai Bizottság legfrissebb Nyílt Adat Érettségi Jelentése  szerint Magyarország az EU-tagállamok között a „kezdő” osztályba sorolható a nyilvánossági követelmények teljesítése tekintetében. A magyar adatszolgáltatási gyakorlat az úgynevezett Nyílt Adat Érettségi Indexen a maximálisan elérhető pontszám csupán 54 százalékát érte el, szemben a 81 százalékos uniós átlaggal és a lengyel-cseh-szlovák trió 73 százalékos átlagteljesítményével.

A BI gyorsértékelése és egyben a blogbejegyzés is arra mutat rá, hogyan lehetne a hazánkban felhasznált EU forrásokkal kapcsolatos adatok minőségét javítani három egyszerű lépésben – úgy mint, a közadatok minőségének javításával, az EUs nyílt adat irányelvek teljes átültetésével, és a potenciális újra-felhasználókkal, lásd hazai akadémiai, üzleti és civil szereplőkkel való gyakoribb és átlátható konzultációkkal.