Kurzus a CEU nyári egyetemén: Policy Design and Evaluation (jelentkezési lehetőség)

2015.01.22.

A Budapest Intézet munkatársai - a CEU, az Austrian Institute of Economic Research és a European Centre for Social Welfare Policy and Research elismert kutatóinak közreműködésével - a szakpolitika-alkotás tervezéséről és a szakpolitikai beavatkozások értékeléséről tartanak kurzust a CEU 2015-ös nyári egyetemén. Az angol nyelvű kurzusra elsősorban olyan érdeklődőket várunk, akik társadalompolitikai területen folytatnak felsőfokú (MA vagy MSc szintű) tanulmányokat, vagy nemrég fejezték be tanulmányaikat és a közszférában vagy a civil szektorban képzelik el a karrierjüket. Jelentkezési határidő: 2015. február 14.

A kurzus során a szakpolitika-alkotás számos vetülete és módszere kerül bemutatásra, emellett a szakpolitikai beavatkozások kvantitatív értékelésére is szánunk alkalmakat. Először végigvesszük és megvitatjuk a szakpolitika-alkotás folyamatát és az egyes lépéseit (agenda setting / policy-alkotás / döntés / implementáció / értékelés), majd a kvantitatív hatásvizsgálati módszereket (párosításos módszerek, különbségek különbsége, instrumentális változók, szakadásos regresszió) ismerjük meg mélyebben, valamint kitérünk a randomizált-kontrollált társadalompolitikai kísérletek fontosságára és a szakpolitikai beavatkozások egyensúlyi és elosztási hatásaira is.

A kurzus során nagy hangsúlyt helyezünk az egyéni- és csoportmunkára, valamint az esettanulmányokra. Az előadásokon (amelyeket esetenként olyan meghívott szakértők tartanak, akik aktuális kutatásaik tapasztalatairól is beszámolnak) bemutatott elméleti hátteret a szemináriumok során részletesen megvitatjuk.

Az oktatók között a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézetet Váradi Balázs, Scharle Ágota és Adamecz Anna szenior kutatók képviselik. További oktatók: Kézdi Gábor (Department of Economics, Central European University), Hans Pitlik (Austrian Institute of Economic Research - WIFO) és Pieter Vanhuysse (European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs, Ausztria).

A jelentkezés feltétele befejezett BA- vagy BSc-szintű tanulmányok társadalompolitikai vagy jogi területen. A kurzus részletes tematikáját, a részvétel árát, az elérhető ösztöndíjakat és a jelentkezés folyamatát érintő további információkért kérjük, látogasson el a nyári egyetem weboldalára: http://summer.ceu.hu/poldesign-2015/