Fejlődésben – még lehet javítani a szegedi önkormányzati vállalatok átláthatóságán

2017.12.14.

Reszkető Petra, a Budapest Intézet kutatója ismertette kutatási eredményinket a szegedi önkormányzati vállalatok átláthatóságáról november 18-án egy Buenos Airesben rendezett, nyílt kormányzatról szóló konferencián (Academic Conference on Open Government).

A Transparency International Magyarországgal közös kutatásunk keretében Szeged Megyei Jogú Város többségi tulajdonában lévő vállalatok átláthatóságát és közzétételi gyakorlatát értékeltük a honlapon elérhető közérdekű adatok és tartalmak feltérképezésével és néhány helyi interjú segítségével 2016-ban és 2017-ben.

A vizsgálat fő tanulsága, hogy a helyi vállalatok teljesítménye nem tér el jelentősen az országos mintától. Míg a törvényes közzétételi kötelezettségeknek való megfelelés rangsorában a város legátláthatóbb vállalata az országos top helyezettek között lehetne, az e téren leginkább fejlesztésre szoruló helyi vállalatok jobbak, mint az országos minta legrosszabbul teljesítői. Miköben a vállalati alapadatokat és -információkat (lásd cég neve, székhelye, vezetői adatok, FB tagok neve) teljes körűen közzé teszik, a közbeszerzések közzétett dokumentációja és a gazdasági adatok online megosztása hiányos. Számos kis költségű és már rövid távon kivitelezhető megoldással lehetne javítani a vezetői fizetésekkel, a vállalatok tulajdonában álló közadatokkal és -adatbázisokkal kapcsolatos információk hozzáférhetőségét, illetve az egyes cégek vállalati integritással és közzétételi politikájával kapcsolatos imázsát.

A projekt keretében készült tanulmányainkat itt találja.

Dokumentumok:
Előadás: Fejlődésben – az önkormányzati vállalatok átláthatósága (angolul)