Állami kiadások kontra szolgáltatásminőség itthon és az EU-ban

2014.10.27.

Hogy mennyit is áldozunk kormányzati kiadásokra és ehhez képest milyen minőségűek az állami szolgáltatások? A Budapest Intézet kutatói a Defacto blogon boncolják, hogyan áll Magyarország az uniós országok mezőnyében.

Reszkető Petra és Váradi Balázs elemzéséből kiderül, hogy a gazdagabb országokban többnyire eredményesebben működik az állam. A szegény balkáni országokban a kormányzati hatékonyság mutató átlagosan 52 százalék, ők a világ országainak alig több mint felénél állnak jobban. Ezzel szemben a gazdag Nyugat-Európában a mutató 91 százalék, ők már a világ országainak kilenc tizedénél állnak jobban.

Magyarország körülbelül ott van, ahová a jövedelme alapján várjuk. Nálunk az állami szolgáltatások minősége körülbelül 71 százalék, ami csak kicsit kevesebb, mint a balti országok átlaga (76 százalék) vagy a másik három visegrádi ország átlaga (74 százalék).

Ugyanakkor, míg a balti országok lakóinak fejenként 4,1 ezer euróba, a visegrádi országok lakóinak pedig fejenként 4,5 ezer euróba, addig a magyaroknak fejenként körülbelül 5 ezer euróba került a központi kormányzat.

Vagyis még a hozzánk leghasonlóbb országokhoz képest is drága a magyar állam.

 

A témában érdekes lehet még a Budapest Intézet egy korábbi projektjének eredménye - „A mi pénzünk. Mire költik az adóforintjainkat?” - mely a magyar állam központi költségvetési kiadásait mutatja be közérthető, könnyen fogyasztható, játékos formában.